ДИГИТАЛНА НЕДЕЉА У НАШОЈ ШКОЛИ

Датум: 05. April 2018 11:29 Категорија: Новости

Недеља дигиталних вештина је годишња европска дигитална кампања која укључује и охрабрује људе да користе нове технологије и Интернет уз помоћ вештина које им пружају приступ многобројним могућностима онлајн света. Организује се сваке године у марту под покровитељством организације ALL DIGITAL која представља мрежу телецентара Европе. Од 2010. носила је име Онлајн недеља, а од ове године кампања мења име у Недеља дигиталних вештина (ALL DIGITAL Week) са жељом да нагласи важност поседовања адекватних компетенција за коришћење садржаја доступних на интернету као и величине владања дигиталним технологијама уопште.

 У нашој школи је „Дигитална недеља“ обележена са низом активности, и то у свим разредима од првог до осмог:

  • 19.4.2018.године. ученици осмог разреда су пратили представу „Инернет караван“ директно преко линка који нам је Школска управа послала. Ова представа се играла у неколико градова, али сви смо могли да је гледамо директним укључењем на линк.Предтстава је била посвећена безбедном коришћењу интернета ,тако да су деца била изузетно заинтересована за праћење њеног садржаја.Пустили смо им на видео бим ,тако да су сви могли и да виде и да чују представу. Са ученицима је била наставница информатике Биљана Марковић.

  • У шестом разреду наставник Срђан Станчић је уз помоћ паметне табле држао час математике наставна јединица проценти.

  • 20.4.2018.године у кабинету информатике је одржан час биологије тако што су сви ученици ушли на сајт „Kahoot“ ,изабрали квиз са питањима из биологије.Сваки ученик се пријављује за себе.На крају сви могу да виде како је ко одговорио на питања. Ученици су били одушевљени овим начином испитивања. У реализацији часа су учествовали ученици осмог разреда и наставница биологије Снежана Живковић и наставница информатике Ивана Танасковић.

  • 21.4.2018.године у школској библиотеци је била организована радионица за ученике нижих разреда где им је библиотекарка Бранкица Вуковић демонстрирала на пројектору како ученици могу да читају књиге у електронском облику на сајту Народне библиотеке. Ученици су први пут видели да могу да читају и листају књиге у електронском облику.

  • У првом разреду учитељ Марко Јаковљевић је одржао час користећи паметну таблу. Деца су са врло радо прихватила да им тако буде организован час математике.Након завршеног часа их је занимало када могу опет да имају тако занимљив час.

  • 22.4.2018.године ученици осмог разреда показују ученицима четвртог разреда како је изгледало њихово такмичење из техничког област роботика уз помоћ МБотова. Наставник Михајло Мојовић им је помогао у демонстрацији. Учитељица четвртог разреда Мирјана Вандић је своје ученика адекватно припремила за овај час.

  • Ученици петог разреда праве занимњиве приче-представе на часу информатике у Скреч-у програму за визуелно програмирање како би развијали своје алгоритамско размишљање. Програме праве уз асистенцију наставнице информатике Биљане Марковић.

  • 23.4.2018.године  ученици трећег разреда са учитељицом Горданом Кутлачић преко видео-бима анализирају песму „Када се жени врабац Подунавац“.

  • Ученици седмог разреда на часу информатике се пријављују преко својих мобилних телефона на сајт Kahoot, улазе у тест информатика и одговарају на питања.Своје одговоре прате на видео-биму. Наставница информатике Ивана Танасковић организује час.

Сва дешавања у нашој школи везано за Дигиталну недељу је забележила наша локална телевизија Коперникус-Рашка, снимак погледати ОВДЕ . Све активности и фотографије се налазе ОВДЕ.
Наша школа је изузетно задовољна што смо учествовали у обележавању „Дигиталне недеље“, и трудићемо се да сваке године поновимо своје учествовање и да будемо што бољи и креативнији.
Наставник информатике :Биљана Марковић