ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРДНОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ БРШЊАЧКОГ НАСИЉА

Датум: 24. Februar 2021 22:32 Категорија: Новости

Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава 24. фебруара 2021. године као и сваке године последње среде у фебруару  под називом Дан розих мајицаˮ.
Поводом тога, у нашој школи у овој недељи у оквиру превентивних активности и заштите од насиља и дискриминације биће обележен Међународни дан борбе против вршњачког насиља. П
ромовисање превенције и заштите деце и ученика од насиља и дискриминације потребно је и кроз указивање на значај толеранције, емпатије, поштовање права и различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата.
Неки од корисних линкова на ову тему су:

Прича о Дану розих мајица

 

Широм света се последње среде у фебруару обележава као Дан борбе против вршњачког насиља. Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњакаУченик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде у фебруару.