Екскурзија 8.разред

Датум: 08. Maj 2014 17:24 Категорија: Новости

Школским програмом за ученике 8.разреда предвиђена је екскурзија у трајању од 3 дана. Екскурзија је реализована 5.,6. и 7.маја 2014.године. Екскурзија је реализована са маршрутом Рашка-Ваљево-Београд-Топола-Крагујевац-Рашка.



Првог дана екскурзије ученици су посетили Бранковину у околини Ваљева, где су видели цркву Светих Арханђела, задужбину Проте Матеје Ненадовића, гроб познате песникиње Десанке Максимовић као и прву државну школу у којој је учила песникиња Десанка Максимовић и у којој је постављена музејска изложба посвећена развоју школства и просвете у то време. Ученицима је изуетно интересантно било то што су у овој школи могли видети ентеријер  учионице с краја 19.века.


Након обиласка Бранковине, пут је настављен према Тршићу. У Тршићу су ученици посетили кућу Вука Стефановића Караџића, а након тога су имали слободно време.




 
Пут је даље настављен према Београду. Након смештаја у хотелу Славија, ученици су посетили Југословенско драмско позориште. У позоришту су одгледали једну од четри Шекспирове трагедије "Отело" и имали прилику да виде наше најбоље глумце као што су Бранислав Лечић, Војин Ћетковић, Никола Ђуричко и остали.


Другог дана ученици су имали прилику да разгледају Београд из отвореног туристичког аутобуса.

По завршеној вожњи отвореним аутобусом, ученици су посетили храм Светог Саве.


Након посете храма, ученици су наставили до Музеја Николе Тесле. У Музеју су могли видети алат који је користио Никола Тесла, као и све уређаје и инструменте које је Тесла пронашао. Ученицима је укратко и демонстрирано како сијалица може светлети бежичним путем што је на њих оставило изузетан утисак.

У току другог дана ученици су обишли и Музеј ваздухопловства на аеродрому Никола Тесла. У овом музеју ученици су прво одгледали у биоскопској сали краћи филм са тематиком ваздухопловства, а потом са стручним водичем кренули у обилазак Музеја. Ученици су потом упознати са историјом и развојем ваздухопловства и "прошетали" се кроз век авијације у нашој земљи. Имали су прилику да погледају оригиналне авионе, једрилице, хеликоптере, авионске моторе као и делове оборених летелица  из НАТО напада 1999.године на нашу земљу.


По завршеној посети Музеју ваздухопловства ученици су посетили ТЦ УШЋЕ, а у вечерњим сатима имали слободно време у најлепшој пешачкој зони у улици Кнеза Михаила.

Трећег дана ученици су прво посетили Авалски торањ и уживали у погледу панораме Београда.


Са Авале ученици су наставили пут према Орашцу. У Орашцу су посетили  меморијални комплекс – спомен-обележје у Марићевића јарузи, Цркву светог Вазнесења Господњег, споменик вожду Карађорђу и музеј.

Следеће место за обилазак је била Рисовачка пећина.

Након разгледања Рисовачке пећине, пут је настављен према Тополи, односно Опленцу. На Опленцу су ученици прво посетили Храм Светог Ђорђа, а потом и маузолеј династије Карађорђевић.


Ученици су након обиласка Опленца имали слободно време у Крагујевцу у ТЦ ПЛАЗА, а потом наставили пут до Рашке.

 

Слике са екскурзије можете погледати овде.

Храм Светог Ђорђа и маузолеј династије Карађорђевић подигнут је на самом врху стеновитог брда Опленац. Каменит крш овог узвишења, био је прошаран кривим стаблима једне врсте храста која су управо због природно неправилног, рачв - See more at: http://www.oplenac.rs/wp/#sthash.Hgr2WecA.dpuf