Трнава

У планинском насељу испод Голије, на десет километара од Рашке налази се Трнава. Некадашње седиште месне заједнице има школу, две цркве, једну старију из 15. века и новију саграђену шездесетих година 20. века. До пре десетак година имала је трговачку радњу, а много пре тога здравствену амбуланту, задружни дом, пошту, ...

Школска зграда подигнута је 1908. године. Од тада школа није престајала са радом, осим у време Првог и Другог светског рата. Школска зграда има две учионице  и стан за учитеља. У 1975. години саграђена је зграда за ђачку кухињу. Школско двориште обухвата 22 ара. У једном делу је игралиште за ученике.

Школа је четвороразредна. До осамдесетих година прошлог века ову школу је похађао велики број ученика. Било је година када је имало и више од сто ђака. Међутим, Трнава дели тужну судбину већине села у околини. Ђака је из године у годину све мање. Данас ова школа, после 110 година постојања и рада, има два ученика и једног предшколца. Последњих седамнаест година учитељица је Мирјана Грбовић.